Jump to content


Photo
- - - - -

Ball Joint - No Shims - Still Loose


  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 chilli1

chilli1

    Just On Tickover

  • Noobies
  • Pip
  • 9 posts
  • Location: Norfolk

Posted 23 May 2020 - 11:21 AM

Hi All,

 

As the title says really.

 

I've fitted the bottom ball joint and have reached the point where I only have the lock washer and no shims but there's still play in the pin.  Hard to measure but I'd say at least 5 thou.

 

I've tried the old ball joint and a fresh one and it's the same with both.

 

Any suggestions?  Or is it new swivel hub time?

 

Cheers



#2 andyapanel

andyapanel

    Speeding Along Now

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 317 posts

Posted 23 May 2020 - 11:39 AM

Have you refitted the spring?



#3 chilli1

chilli1

    Just On Tickover

  • Noobies
  • Pip
  • 9 posts
  • Location: Norfolk

Posted 23 May 2020 - 11:50 AM

No, I'm setting it up before adding the spring.



#4 Dusky

Dusky

    Up Into Fourth

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4,998 posts
  • Location: Belgium

Posted 23 May 2020 - 02:12 PM

Is it a new balljoint?
Hardened washer under the balljoint cup works. But I'm guessing it's a low quality joint.

#5 greenwheels

greenwheels

    Super Mini Mad

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 582 posts
  • Location: Gloucestershire
  • Local Club: Mini Fixers

Posted 23 May 2020 - 02:19 PM

Check there isn't an old shim still stuck on the hub.



#6 chilli1

chilli1

    Just On Tickover

  • Noobies
  • Pip
  • 9 posts
  • Location: Norfolk

Posted 23 May 2020 - 02:36 PM

It's not a new joint. I disassembled it to clean up the hub and am now at the point of re-assembly.

 

I've tried a new joint as well though, same issue.

 

I'll double check for shims

 

Thanks 



#7 Moke Spider

Moke Spider

    Crazy About Mini's

  • TMF Team
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9,995 posts
  • Location: NSW
  • Local Club: South Australian Moke Club

Posted 23 May 2020 - 06:14 PM

I recall having one like this. It all looked OK, I didn't have time to measure parts to see where the error was, I just machined a little off the Cup of the Ball Joint.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Mini Spares