Jump to content


Photo
- - - - -

Relay Pack Clicking On Off ?

electrical

  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 paulj63

paulj63

    Just On Tickover

  • Noobies
  • Pip
  • 9 posts
  • Location: uk

Posted 24 May 2019 - 01:58 PM

Hi All

 

Hope you can help

 

I have an issue with the relay pack clicking on and off resulting in fuel pump not kicking in.

 

If i hold the relay pack switch down with finger the pump kicks in,

 

bought a brand new relay pack from minispares and still the same problem so its not the relay pack

 

tried disconnecting battery to re set computer

 

Could it be the fuel purge valve next to the wiper motor ?

 

before i go buying loads of parts to try has anybody else had the issue

 

car is . 1993 rover mini SPI

 

Fuel pump is fine

relay pack is fine

all fuses are fine

 

been looking at this for the last 3 weeks

 

 

cheers 

Paul (Flintshire)

 



#2 hunterg30

hunterg30

    Mini Mad

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts

Posted 24 May 2019 - 03:01 PM

You only normally hear the fuel pump clicking when you first turn ignition on. Can't say I have heard it after. Is it the black relay pack you have checked or the yellow one next to the fuel cut off switch?

Edited by hunterg30, 24 May 2019 - 03:07 PM.


#3 paulj63

paulj63

    Just On Tickover

  • Noobies
  • Pip
  • 9 posts
  • Location: uk

Posted 24 May 2019 - 04:20 PM

Hi

Its not the fuel pump clicking its the relay pack (black)

Fuel pump works fine when the clicking stops from the relay pack (black)

the relay pack is premaritally clicking away, its a brand new one and does the same as the old one did.

weird this one ???

 

cheers



#4 hunterg30

hunterg30

    Mini Mad

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts

Posted 24 May 2019 - 07:58 PM

Sprocket has wrote on here the functions of the relays .Search for Spi Relay Pack Functionality. This should help you

#5 paulj63

paulj63

    Just On Tickover

  • Noobies
  • Pip
  • 9 posts
  • Location: uk

Posted 25 May 2019 - 01:50 PM

Arhhh heads gone !!!!



#6 viz139

viz139

    Mini Mad

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 175 posts
  • Location: Ireland
  • Local Club: Irish Mini Owners Club

Posted 25 May 2019 - 02:16 PM

I would check for a bad connection on the main feeds. battery earth and positive ,and solinoid connections.

When the relays close they put a load on a bad connection causing it to fail and the relay drop out. 

How bad a connection is is usually proportional to the load you try and put through it. It may be able to carry enough power for the relay coil but not the load its switching.



#7 paulj63

paulj63

    Just On Tickover

  • Noobies
  • Pip
  • 9 posts
  • Location: uk

Posted 25 May 2019 - 08:14 PM

Hi Mate

Yes makes sense about the lead connections,

i will have a good look tomorrow.

just got to remove the hammer from the wing first !!!!!  lol

 

cheers

paul 



#8 paulj63

paulj63

    Just On Tickover

  • Noobies
  • Pip
  • 9 posts
  • Location: uk

Posted 30 May 2019 - 12:24 PM

Hi 

Checked all earth connections everywhere all secure,

just ordered a new purge fuel valve solenoid to try

 

will update when arrives 

 

cheers

Paul

 

ps, got the hammer out !!



#9 paulj63

paulj63

    Just On Tickover

  • Noobies
  • Pip
  • 9 posts
  • Location: uk

Posted 08 June 2019 - 08:16 PM

Well new purge valve fitted same problem,

back to the drawing board



#10 paulj63

paulj63

    Just On Tickover

  • Noobies
  • Pip
  • 9 posts
  • Location: uk

Posted 14 June 2019 - 05:41 PM

Update time . still the same !!







Also tagged with one or more of these keywords: electrical

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Mini Spares