Jump to content


Photo
- - - - -

A Reluctant Plea For Help (South Wales)

electrical

  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#16 cal844

cal844

    Crazy About Mini's

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9,539 posts
  • Location: Ballingry, Fife
  • Local Club: TFMOC

Posted 02 April 2014 - 08:52 PM

Lube the starter up!

#17 Lloydc

Lloydc

    Learner Driver

  • Just Joined
  • PipPip
  • 16 posts
  • Location: Cardiff

Posted 02 April 2014 - 09:28 PM

Lube the starter up!

It's well lubed! it engages fine, but disengages just before the engine takes over!



#18 Captain Mainwaring

Captain Mainwaring

    Camshaft & Stage Two Head

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,712 posts
  • Location: Indonesia
  • Local Club: Surabaya Mini Club

Posted 03 April 2014 - 08:43 AM

Lube the starter up!

 

Just the wrong thing to do - should be clean and dry only



#19 cal844

cal844

    Crazy About Mini's

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9,539 posts
  • Location: Ballingry, Fife
  • Local Club: TFMOC

Posted 03 April 2014 - 09:52 AM

I always clean my starters with a small amount of wd40, then remove the excess with a rag and reinstall. This way i get no sticking starters :)

#20 Lloydc

Lloydc

    Learner Driver

  • Just Joined
  • PipPip
  • 16 posts
  • Location: Cardiff

Posted 03 April 2014 - 10:19 AM

WD40d the bendix mechanism, Pinion gear is clean and free from dirt/grease.

Could the starter motor be at fault? not strong enough perhaps?

or would I be looking at a worn ring gear? :X



#21 coopdog

coopdog

    Up Into Fourth

  • TMF+ Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4,506 posts
  • Location: South Wales

Posted 03 April 2014 - 10:47 AM

hows your battery looking?



#22 Lloydc

Lloydc

    Learner Driver

  • Just Joined
  • PipPip
  • 16 posts
  • Location: Cardiff

Posted 03 April 2014 - 01:16 PM

Battery is dead flat, so have been jump starting so far.



#23 coopdog

coopdog

    Up Into Fourth

  • TMF+ Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4,506 posts
  • Location: South Wales

Posted 03 April 2014 - 01:48 PM

Battery is dead flat, so have been jump starting so far.

hmmmmmm

id try it with a full battery to be safe while jumping



#24 Lloydc

Lloydc

    Learner Driver

  • Just Joined
  • PipPip
  • 16 posts
  • Location: Cardiff

Posted 03 April 2014 - 02:22 PM

Will give that a go tomorrow! Thanks for the help so far!



#25 Lloydc

Lloydc

    Learner Driver

  • Just Joined
  • PipPip
  • 16 posts
  • Location: Cardiff

Posted 12 April 2014 - 10:38 AM

Ok Bit of an update...It's running!

Starter motor was fine, put a new battery, got some new oil in it and fiddled about with the carb + timing and she starts almost every time!

Only snag is it won't go into gear, but I'm thinking that's due to an old slave cylinder.

Thanks for the help, bloody brilliant :)

 

Chris



#26 coopdog

coopdog

    Up Into Fourth

  • TMF+ Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4,506 posts
  • Location: South Wales

Posted 12 April 2014 - 10:56 AM

Well done!





Also tagged with one or more of these keywords: electrical

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users